top of page
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

כולם רוצים לדעת איך הגיבושים המיוחדים נראים


כולם רוצים לדעת איך הגיבושים המיוחדים נראים. הגיע הזמן לצלול פנימה ולהבין


בכל שיחה בין נערים עתירי אנדרנלין וחלומות לשירות ביחידות המובחרות ביותר, עולה השאלה מה הולך להיות בגיבוש? באמצעות מדריכי המסלול אשר הינם מעבירי גיבושים בעצמם, נחשפנו לפרטים המעניינים על כל אחד מהגיבושים - מה עוברים בכל אחד מהם? מה הקשיים המנטאליים? מה הקשיים הפיזיים? מה נקודות השבירה בכל גיבוש?


גיבוש ליחידות מובחרות המסלול

היחידות החטיבתיות


שלושת הפלוגות המרכיבות את גדוד הסיור הינן בעלת מעמד שוה , זהה, ואין בניהן שום תיעדוף – לא בציוד יעודי, לא בתנאי שרות או רווחה, ולא בעדיפות כל שהיא בבחירת הלוחמים בסוף הגיבוש . כל הקצאות החיילים המתגייסים והאיכויות,שוות לשלושת פלוגות הגדס"ר. הפלנ"ט, הפלס"ר והפלחה"ן של חטיבות החי"ר, יחד עם מפקדת היחידה ובראשה מפקד הגדוד , מטרתם ויעודם- להוביל את חטיבת החי"ר בלחימה ובעיקר להוות ראש החנית שמסייר , מנווט פורץ את הדרך ומסלק מיכשולים וכוחות שריון אויב לפני החטיבה. לפלוגות הגדס"ר יש את המיומנות המירבית ככוח פשיטה לטווחים ארוכים.


הגעה ליחידה

לאחר הגעה לבסיס הטירונות של החטיבה,בתקופת טרום טירונות,בדרך כלל בשבוע השני מהגיוס, מתקיים הגיבוש ליח"טיות. משך הגיבוש עד שלשה ימים.

כל חייל שנמצא כשיר לשרות בקרבי והתקבל לחטיבת החיר, רשאי לצאת לגיבוש. אין מיון מוקדם, אין מבחנים מוקדמים . יציאה לגיבוש היא התנדבות.

במהלך הגיבוש, מוטלים על החיילים מטלות שבוחנות את הכושר הפיזי ובעיקר את הכושר הנפשי - מנטאלי להתמודד עם מטלות קשות ולוחצות, יכולות אישיות גבוהות.

התכונות אותן מחפשים בחיילי היחס"ר, הינן:

נחישות: היכולת להתמיד במצבי קושי ולחץ תכופים ומשתנים, למרות רגעי משבר לא מעטים.

איתנות: היכולת להתמודד ולספוג לחצים וקשיים מסוגים שונים ומכיוונים בלתי צפויים. יכולת תיפקוד גבוהה בצוות - יחסי אנוש ועבודה בהדדיות

מנהיגות: (לחלק מהלוחמים) היכולת לקבל החלטות, ולהוביל אנשיםוכן להשרות עליהם בטחון ברגעי משבר.


בסיום הגיבושים נוהגים להעביר בין הנבחנים שאלון סוציומטרי שבו הם נשאלים על תפקוד חבריהם.

להערכת החברים יש משקל מתוקף הידיעה כי הם חשים הכי טוב את השפעת חבריהם עליהם לחיוב, או לשלילה. חשוב להדגיש יש חשיבות למוכנות של הכושר הגופני איתו מגיעים לגיבוש.למרות שיש מישקל רב לעובדה שהגיבוש, הוא "בראש", ולא נמצא בשרירים, מי שמגיע בכושר גבוה יכול להתמודד הרבה יותר טוב עם הלחץ הפסיכולוגי, התחרות, הצורך להראות יכולת גבוה, ועמידה בלחצים ללא סימני שבירה.

סיירת מטכ"ל שלד"ג ו-669

מה עוברים בגיבוש?

הגיבוש מתחיל בבוחן בר-אור (בוחן כושר גופני) שעל פי תוצאותיו מחלקים את המתמיינים לקבוצות. במהלך הגיבוש עוברים משימות פיזיות שמכניסות את האדם למצבי קיצון. יש משימות קבוצתיות של ניהוג, עבודת צוות, עמידה מול קבוצה, כישורי הרצאה וביטחון עצמי. המשימות בוחנות התמדה, כמו, לחפור בור, לסחוב שקים על דיונות (משימות סיזיפוס), הן בוחנות גם אמינות. מה שמייחד את הגיבוש ליחידה הוא שלא רוצים לראות מי הכי מנופח, מי הכי חזק, הבחינות הן יותר מנטאליות ואישיותיות. תמיד יש מי שרואה אותך, אם היית הכי טוב בספרינטים, אבל התנפלת על האוכל בארוחת הצהרים, כנראה שלא תעבור את הגיבוש. עוד משהו לרוצים לבדוק זה מי עושה את המשימה לעצמו ומי עושה אותה לקבוצה, יש משימה כזו של בניית שני מגדלים, אחד קבוצתי ואחד אישי. רוצים לראות איך אתה מנהל עם הקונפליקט, מה השיקולים שלך ואיך אתה כבנאדם. באמצע הגיבוש יש שאלון סוציומטרי ואחריו עושים סינון ומחלקים לקבוצות מחדש. אורך הגיבוש משתנה כל הזמן כדי לצור עמימות בקרב המתמיינים".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "כל הזמן רושמים עליך בחוברת מעריכים, אתה לא יודע מה כתבו עליך - טוב או לא טוב. בשייטת אם אתה ראשון, שני או שלישי, אתה טוב. פה אין נכון ולא נכון. אתה אף פעם לא יודע איפה אתה עומד".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש:


"בעיקר משימות הסיזיפוס והעבודה המתמשכת. העבודה לאורך זמן".


נקודות שבירה

"מנטליות בעיקרן. המדריך שואל אותך שאלה והוא בכוונה מזלזל בתשובה שענית. לא נותנים לך במהלך הגיבוש את הפידבק החיובי , אתה יכול לחשוב שאתה אחלה והמפקד לא ייתן משוב חיובי בכוונה כדי לבדוק כמה את חזק". כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "לדעתי מאוד. בעיקר במקום של הדינמיקה שבין עבודה צוות למיצוי יכולות אישיות. אין נכון ולא נכון". טיפ למתמיינים: "להיות הגרסא הכי טובה של עצמך, ברגעי משבר רואים מי שקרן ומתנהג כמו שחקן ומי מתנהג כמו מי שהוא היה רוצה להיות". איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אתה לא יכול, יש מבחר כל כך רחב של אנשים ביחידה כך שאין שטנץ אחד".


גיבוש טייס

מה עוברים בגיבוש?

הגיבוש כולל אתגרים פיזיים כמו מסעות, סחיבת פק"לים ותרגילי כושר למיניהם, מידי לילה יש הקפצות ותרגולות וכן בנוסף יש אתגרים אינטלקטואליים שמצריכים למידה של חומר רב תוך זמן קצר והתנסות במשימות פיקוד. אורך הגיבוש הוא מיום ראשון עד יום חמישי בבוקר.

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש:

הידיעה שאתה מתמיין עם עוד הרבה חברה שדורגו כמוך עם נתוני הקב"א והפרופיל הכי גבוהים בצה"ל

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש:

המסעות.

האלמנט הסוציומטרי:

האלמנט הסוציומטרי תופס פחות נפח בגיבוש מכיוון שהליך המיון הסוציומטרי נערך במהלך הקורס עצמו.

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן?

הגיבוש משקף חלקים מקורס הקצינים, אבל בטח לא את רובו ובטח לא שירות של טייס בחיל האוויר.

טיפ למתמיינים: להתמיד ולתת את ההכי טוב שלך, אבל גם לזכור שרב שאנשים שמתחילים את התהליך הזה לא מסיימים אותו כטייסים, כך שאם זה לא הולך, הכל בסדר.

איך תדע שאתה מתאים? סטריאוטיפ הטייס הישראלי לרב אינו תואם את המציאות. הרבה מהטייסים לא היו התלמידים הכי טובים בבית הספר, הרבה מהם לא היו בכושר שיא ועל הרבה מהם צחקו שהם היו "מעופפים", לכן, אין שום דרך לדעת.


שייטת 13

מה עוברים בגיבוש?


הגיבוש לשייטת 13 ידוע בשל המסעות המזורזים שבו, המסעות על החול שמכביד מאוד על ההליכה, המשימות קבוצתיות והמניפולציות הנפשיות שעוברים בו המועמדים. בין המשימות שנדרשים המועמדים בגיבוש למלא: פירוק והרכבת נשק על פי זמנים ושחייה במי ים עם משקפת אטומה, מבלי לראות לאן שוחים. אחד המבחנים המוכרים במסגרת הגיבוש הוא שהייה מתחת למים עם שנורקל ומשקפת ואחיזת חבל מתחת למים מבלי לזוז 25 דקות. אין קושי פיזי בביצוע המשימה הזו, אבל העניין המנטאלי שובר פה רבים.

האתגר המנטאלי בגיבוש:

משימות שיודעים שהמטרה שלהן היא מבחן מנטאלי בלבד.

האתגר הפיזי בגיבוש:

הגיבוש הזה הוא כולו אתגר פיזי. קשה לקבוע מה הקשה ביותר.


האלמנט הסוציומטרי:

קיים, אבל יש העדפה למצטיינים במשימות הספורטיביות.

כמה הגיבוש משקף את השירות שלאחר מכן?

כנראה שצריך לעבור את הגיבוש כדי לדעת באמת.

טיפ למתמיינים:

תנו את הטוב ביותר שלכם ותזכרו שהכל בראש.

איך תדע שאתה מתאים ליחידה:

כנראה שדרוש כח סבל מטורף כדי לשרת בשייטת 13.


136 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page