top of page
חניכי המסלול רצים כושר קרבי

אודותינו

מאז ומתמיד אהבתי ספורט, התחושה הטובה, הביטחון העצמי, ההישגים, התחרותיות, תחושת הניצחון, הסיפוק שאחרי אימון חזק שבו אתגרתי את עצמי. עולם הכושר הגופני תמיד היה חלק בלתי נפרד מחיי. שירות צבאי משמעותי היה משהו שגדלתי עליו, בן למשפחת לוחמים וקצינים, שאפתי להגיע הכי רחוק שאוכל, היה לי ברור שלא אסתפק בלהיות "רק" לוחם וארצה להיות מפקד וקצין. בשירות הצבאי מצאתי מקום לפיתוח האהבה לכושר גופני וגם המון משמעות, דרך פיקוד על צוות חיילים בשלב ההכשרה הראשוני של אחד ממסלולי ההכשרה הקשים והמאתגרים בצה"ל. כשהשתחררתי בכבוד משירות ביחידת 669 בדרגת סרן ראיתי את עצמי משלב את שתי האהבות שלי, ספורט וחינוך

כנער בתיכון הספיקה לי פעם אחת ללכת ולנסות את קבוצת הכושר קרבי וההכנה לצה"ל המקומית כדי להחליט שזה לא מתאים לי, המוניות, צעקות, לא הבנתי מה המדריך רוצה ממני ומה הוא בא ללמד אותי...תדמית ה"כושר הקרבי" לא באה לי בטוב, חלק מהחברים לספסל הלימודים דיברו על הכנה אי שם בהרצליה על הים, אבל היא היתה יקרה להחריד עבורי ולכן אופציה זו נפסלה על הסף. תפיסה זו המשיכה עימי גם בשירות הצבאי כשראיתי איך אחד אחרי השני נושרים חברים לצוות שהגיעו עם הכנה מוקדמת, כמפקד צוות ראיתי איך אותם חניכים מגיעים חלקם עם חוסר הבנה מוחלט וכישורים לוקים בחסר, בנוגע למה דרוש כדי לצלוח מסלול הכשרה ארוך ומפרך. 

בקיץ 2011 הוזמנתי לדבר בפאנל לוחמים בתור נציג יחידת 669, יחידות החילוץ של חיל האויר. למרות הדעה הקדומה החלטתי לתת צ'אנס ולהגיע. המפגש התקיים בבר בעיר תל אביב, ולצידי ישבו נציגים מיחידות החי"ר והיחידות המיוחדות, מולנו, בני נוער צמאים לידע עם המון שאלות על תהליכי המיון והיחידה. מרבית הלוחמים שהגיעו ניצלו את הבמה כדי לדבר גבוה, על תרומה למדינת ישראל, גבוה גבוה בסיסמאות, הרבה "וואסח", המון "מצטער אבל אי אפשר לדבר על זה", ובסוף, עשרות בני נוער שנותרו עם המון שאלות ואי בהירות לגבי השירות הצבאי..." 

לאחר אותו פאנל, ביחד עם אותם בני נוער הצטרפתי לאימון שנמשך עמוק אל תוך הלילה.  הגעתי ללא רקע מוקדם או ידע על עולם ההכנה לצה"ל והכושר הקרבי, ללא כל הבנה של עולם המלש"ב ההנחייה "המקצועית" היתה, "תעשה מה שאתה רואה לנכון ומכיר מהצבא, קצת כזה וקצת כזה והרבה ראבאק..." הרגשתי לא בנוח ועשיתי את מה שאני מכיר (מבוסס על מפקדים קשוחים, דיסטאנס, הרבה תרגילים מחוץ לתיקי האימון ועוד...) , לא ידעתי אם מה שאני עושה הוא נכון או לא, לא ידעתי אם מה שאני עושה הוא בטיחותי, לא ידעתי אם אני מקצועי או שאני בכלל פוגע בהם...." 

חזרתי הביתה, לא שקט ומוטרד. מוטרד מכך שבני נוער המשלמים ממיטב כספם ומשקיעים מזמנם כדי להגשים חלום של הגעה לקצה הפירמידה הצה"לית יכולים לקבל הדרכה והכוונה טובה יותר. שיתפתי את אחי הגדול, בוגר סיירת מטכ"ל והיחידה המשטרתית המיוחדת למלחמה בטרור (ימ"מ) אודות החוויה. שנינו הסכמנו כי אפשר ורצוי אחרת, לא רק בהיבט ההכנה הפיזית אלא גם בהיבט ההכנה של המבנה האישיותי של החניך והחוסן המנטלי שעל בסיסו יבנה את התהליך וההשגים שלו. מייד התיישבנו על קפה שחור חזק, לכתוב במחברת שורות, את המסלול הנכון לשירות צבאי משמעותי שאנחנו מאמינים בו

פעם אחר פעם היינו שומעים ממפקדים ביחידות הממיינות, "כושר קרבי מביא מלש"בים פצועי לצבא", "בכושר קרבי מלמדים רק איך לעבור גיבוש ויום סיירות". התפלאנו איך למרות שתחום הכושר קרבי וההכנה לצה"ל ובפרט סימולציות לגיבושים וימי סיירות קיימים כל כך הרבה זמן ועדיין סגנון האימונים כל כך מיושן, בנאלי ולא מגוון. איך למרות כל הידע שנצבר עדיין אין תכניות סדורות, שעובדות לפי סרגל מאמצים לא רק פיזי אלא גם מנטלי, חברתי, ערכי וצוותי שבו הנער/ה מבינים לאן הם מתקדמים ובאיזה קצב. 

מהרגע הראשון היה ברור לשנינו, או שמקימים את הארגון הכי יסודי, מקצועי ורציני בארץ או שלא עושים דבר. לא רצינו להיות "מאלה" שמתפארים בשירות הצבאי שלהם ומסתמכים על סמלים ושמות מפוצצים, רצינו להראות שהDNA שקיבלנו לאורך שנות השירות כולל החינוך מהבית יבואו לידי ביטוי בכל פרט ופרט בתפיסה, בגישה,בתהליך ההכשרה ובעיקר בדמות המדריכים. בני הנוער שפגשתי בדרך ביקשו לדעת מה מחפשים, ולענות לשאלה, האם יש לי את מה שדרוש, אנחנו ידענו שעלינו להיות אלה שמספקים להם את הפתרון והתשובה. 

ביוני 2013 הקמנו, אחי הגדול, גיא פלג ואני את המסלול - לעידוד נוער לשירות צבאי משמעותי. שנינו בעלי רקע קרבי משמעותי בצבא והסמכות בתחום הספורט והלחימה. 

יש הטוענים כי אין סביבה יותר תחרותית מעולם הספורט, אך האמת היא שהעולם הצבאי, סביבת הקרב היא הרבה יותר תחרותית. זו היא סביבה שבקצה שלה נמצא לוחם שניצחון הוא החיים ועמידה במשימה והכישלון הוא קשה וכואב. מתוך החוויות הצבאיות הבנו כי המשימה החינוכית המרכזית שלנו עבור מי שיבחר בנו היא להמחיש מה היא האישיות הדרושה לנער כדי שיפתח בו את ה"קילר אינסטינקט" או יותר נכון, את המוכנות לעשות הכל בשביל לנצח. 

ההתנסות שלנו בעולם ההכנה לצה"ל התקיים בהרצליה, עם קבוצת הכדורסל בני הרצליה. קבוצת הנערים ביחד עם כמה נערים שלקחו חלק בתכנית מנהיגות לבני הנוער שהקמתי בעיר במסגרת מלגת הלימודים השתתפה באירוע מיוחד ובו לוחם שייטת 13 אשר השתתף במבצע ההשתלטות על ה"קארין A" העביר מורשת קרב ולאחר מכן גיא אחי הגדול העביר אימון קרב מגע. החוויה היתה מעולה, הרגשנו שיש לנו מה לתת ורצינו להמשיך. 

בראשית הדרך הוקמה קבוצה אחת, המסלול תל אביב, שהתבססה על בנים ובנות מתנועת הנוער הצופים, במיקוד על שבט "הנשיא",  הבחירה של המסלול להציע את תהליך ההכשרה לצופים הפכה עם השנים לסמן ימני שבו אלפי בני/ות נוער מתנועות נוער שונות פונים למסלול במטרה להתכונן לצבא וכיום המסלול הוא הארגון הגדול ביותר בישראל אליו מגיעים מתנועות הנוער השונות זאת מכיון שמצאנו מכנה משותף מאוד יסודי בDNA שבין תנועות נוער לפעילות המסלול, על המכנה המשותף הזה, נשאיר לכם לגלות בעצמכם :) 

החזון שעמד לנגד עינינו היה לאפשר לכל בני הנוער המעוניינים להגיע לשירות קרבי משמעותי לקחת חלק ולעשות את זה ביחד איתנו. הרעיון המרכזי שעמד בבסיס המסלול הוא לתת את התכנית הרחבה, המקצועית והיסודית בישראל תוך יישום מלא של כל הסטנדרטים שעליהם התנכחנו ביחידות המובחרות: ירידה לפרטים, תכנית מקצועית הכוללת את כלל המרכיבים הדרושים להגעה להישגים, השקעה ותכנון כל פרט ופרט תוך שאנחנו מייצרים עבור החניכים שלנו את הפלטפורמה הכי רצינית שיש. עם הזמן נכנסו אלמנטים נוספים אל תכנית ההכשרה כגון הליווי הפסיכולוגי, הייעוץ התזונתי ומניעת הפציעות והשיקום. אם אנחנו דורשים מחניכינו את מלוא הרצינות, עלינו להתייחס לכך בעצמנו, כארגון מקצועני. הדרך של המסלול לא עוברת באחוזי הצלחה בימי סיירות וגיבושים, כי אם באחוזי ההצלחה שלנו להעביר את "המסלוליסטים" תהליך ארוך טווח שכולל שיפור במדדים שקובעים באמת. לכך ייחודיות רבה, לא היתה לפני המסלול תכנית שרואה את הדברים בצורה הזו ולכן המסלול הביא גם בשורה לעולם. 

סוד ההצלחה של המסלול טמון במדריכים. לאורך השנים זכתה העמותה בטובי האנשים בארץ. לרוב אותם מדריכים גם נשארו עם הארגון הרבה מעבר למה שחשבו, מתוך אמונה כי המדריך עובר תהליך עם הצוות, הוא בונה אותו, הוא מוביל אותו, הוא מכווין ומתקן ומלווה בכל שלב בנינו תכנית הכשרה ארוכת טווח למדריכים שבסיסה ההתחייבות להיות משמעותי עבור הנוער למשך של לפחות שלוש שנים. אנו גאים לומר שהעמותה משקיעה המון, כדי להבטיח שהרמה האנושית והמקצועית של המדריכים תהיה הגבוהה בארץ ואנו עושים זאת דרך בחירת קריטריונים מאוד ספציפיים למי רשאי להדריך במסלול. 

דברים שאולי לא ידעת על המסלול: 

  • הצוות הגדול ביותר במסלול נכון 2021-2022 הוא תל אביב המונה כ-110 חניכים ומחולק לשלושה צוותים

  • 95% מ"המסלוליסטים" הם לוחמים ביחידות החי"ר והמובחרות 

  • למסלול יש את כמות הסימולציות הכנה לימי סיירות הכי גבוהה בארץ 

  • 93% מהמסלוליסטים מדווחים על שיפור משמעותי בכושר הגופני והמנטלי כבר בתקופת הקליטה שלהם במסלול שעורכת כחודשיים

כיום המילה, המסלול, הוא שם נרדף למילים כמו מצויינות, הצלחה, מקצועיות ואמינות. לאחר 9 שנות פעילות עמותת המסלול הינה בין שני הארגונים היחידים בארץ המורשים מטעם משרד החינוך לפעול כגוף מתוקצב על ידי המדינה ולשתף פעולה עם רשויות מקומיות ובתי ספר. למסלול מעל ל-15 צוותי הכנה לצהל וכושר קרבי הפונים לנוער בגילאים י-י"ב, ללא הבדל בין גזע דת מין ומגדר. אנו צופים כי בשנים הקרובות מספר זה יגדל ואף יוכפל כחלק מהחזון החינוכי שלנו להפוך לארגון ההכנה לצה"ל והכושר הקרבי הגדול והמקצועי בישראל. 

אנו גאים להיות חתומים על למעלה מ-2500 בוגרים/ות שעשו את דרכם אל עבר שירות צבאי משמעותי. מתוכם עשרות רבות של "מסלוליסטים" כלוחמים ומפקדים ביחידות המובחרות ביותר בצה"ל כגון טייסים, חובלים, לוחמי סיירת מטכ"ל, שייטת 13, שלדג, 669, חטיבת הקומנדו, עוקץ יהל"מ, ימ"ס, סיירות מובחרות, וכמה מובחרים/ות שאף ממשיכים גם היום את דרכם בצבא דרך שירות של קצונה ופיקוד. 

bottom of page