מאמר גיבושים זה נכתב על מחלקת ההכנה לימי סיירות וגיבושים של עמותת המסלול - הכנה לצבא וכושר קרבי.
עמותת המסלול בעלת סגל ההדרכה היחיד בארץ שמגיע מתוך עולם הגיבושים ומתמחה בהכנה ספציפית. המסלול בעל אחוזי הצלחה גבוהים מאוד בימי המיון, ולכן צירפנו לכם גם טיפים והנחיות מפי חניכים מהמסלול שעברו בהצלחה את הגיבוש.
מאמר זה מהווה את המאמר הכי מקיף, עדכני ויסודי שנכתב לקראת הגיבושים. חשוב לציין כי לצה"ל ולמערך היחידות המיוחדות שמורה הזכות לשנות בכל רגע נתון את תוכן הגיבוש, וישנם כל הזמן שינויים. לכן אין לראות במאמר זה תחליף להכנה פיזית ומנטלית. עליה אנו ממליצים כמובן, רק עם המסלול. אם יש לכם חלום להגיע ליחידה מובחרת, צרו קשר היום והתחילו את המסלול שלכם ביחד אתנו.
מיקום הגיבוש: מטווח 21 – אותו מיקום כמו יום סיירות
באיזה יום התחיל הגיבוש ובאיזה יום הסתיים: יום ראשון התחלה וחזרה הביתה יום חמישי
מתי קיבלו תשובות (באיזה שעה ביום בו סיימת): בסיום הגיבוש, יום חמישי עד השעה 12:00 . למי שקיבל 669 או קומנדו בשבוע שלאחר מכן.
כמה התחילו את הגיבוש: 500
כמה סיימו: 250
כמה עברו: סיירת מטכ"ל - 20 בערך | שלדג - 25 בערך (הודעות לעוברי 669 וקומנדו מתקבלות כמה ימים לאחר הגיבוש)
משתתפים בכל קבוצה: כ-18
מגבשים על קבוצה : כ-6
יום ראשון לגיבוש:
לו"ז מפורט (מתי בערך השכמה, האם היו הקפצות, מתי בערך מסתיים לוז) :
הגעה לתחנת הרכבת יבנה, בסביבות 10:00 בבוקר. כשתגיעו תראו המון מתמיינים לגיבוש, מחכים בתור לעלות לאוטובוסים שייקחו אתכם למתחם.
חווית חניך - במסלול, התרגלתי לראות חברה מצויינים שמגיעים גם לאימונים וגם לסימולציות אבל גם למדתי לא להבהל מזה ולא לפתח חוסר ביטחון. תהיו רגועים, גם אם אתם לא נראים הכי גדולים חזקים או יפים, לא להתרשם מזה. בסוף מה שמדבר זה מה שקורה בשטח. ואחרי 30 שעות של סימולציית גיבושים של המסלול אני כבר יודע שזה מה שקובע. תבצעו את הפרוצדורה הרגילה (הצגת ת"ז וזימון וכו'), ותיסעו כבערך 20 דק'. כשתגיעו יחכה לכם אחד הרס"רים (לא להתרגש מהצעקות שלו), ויאמר לכם את סדר התחנות, ולמעשה יתחיל הליך הקליטה שלכם. יוודאו אתכם שהגעתם, לאחר מכן תלכו לרופא שיבצע בדיקות שגרתיות שאתם כשירים, עד כאן לא משהו מיוחד. לאחר שתבצעו את הליך הקבלה והרישום, תתבקשו לקחת ציוד שילווה אתכם במהלך הגיבוש.
הציוד שיהיה עליכם לקחת:
אפוד
נשק
שק שינה
קיטבג
יתדות
כיסוי אוהל
מדים
מימיה
מעיל
את חפירה
מוטות
דגשים מחניך מסלול שעבר גיבוש מטכ"ל:
אין צורך לזכור את הרשימה, ינחו אתכם בדיוק מה לקחת.
חשוב שתדאגו לקחת ציוד טוב, היות והוא ילווה אתכם בגיבוש. ציוד טוב שווה תרגול טוב יותר. אתם לא רוצים להיתקע עם ציוד גרוע, זה ישפיע על הביצועים שלכם בהמשך. זו לא המלצה, זה משהו שממש חשוב שתזכרו אותו. קחו את הזמן, תבדקו כל מה שאתם לוקחים (אם עומד תומך לחימה כלשהו תוכלו אפילו להתייעץ אתו), העיקר שתדאגו לציוד נוח וטוב.
במהלך הליך הקבלה של כולם, הרס"רים לעיתים קוראים למתמיינים לבצע פעולות של הקמת המחנה וסידורים אחרונים (שוב, אין צורך לדאוג, לא בוחנים אתכם בביצוע פעולות אלו). יסדרו אתכם תוך כדי בחי"ת גדולה, עד שכולם יהיו בה ויתחילו ההנחיות והסברים. תקבלו מעטפות בהן תתבקשו לשים את הטלפונים, תעודות הזהות וציוד אישי נוסף, שלא תוכלו להשתמש בו עד סיום הגיבוש. הרופא הראשי יגיע, ייתן הנחיות לגבי מקרים בריאותיים כאלה ואחרים (ינסה להלחיץ אתכם היות ולא רוצים לקחת סיכון עם אף אחד), ולאחר כל מיני שיחות עם צוות הגיבוש לבסוף יגיע מפקד הגיבוש מסיירת מטכ"ל (בערך בצהריים), ויקריא את הקבוצות.
תתחלקו לקבוצות, ולמעשה ברגע זה מתחיל הגיבוש (הקבוצה הראשונה שבה הייתי מנתה 19 משתתפים).
המפקדים יגיעו, 2 מגבשים ממטכ"ל, 2 מגבשים משלדג, 1 מגבש מ-669 , 1 מגבש צופה מחטיבת הקומנדו (משתנה בין הקבוצות איזו יחידת קומנדו מגיעה) תעלו על כל הציוד, וייקחו אתכם לאיפה שתבנו את האוהלים שלכם.
המשימה הראשונה בגיבוש אחוד היא
שיחלקו אתכם לזוגות (תישנו ביחד באוהל), ותתבקשו בזמן מסוים לבנות את האוהלים שלכם.
המלצת חניך המסלול שעבר גיבוש מטכ"ל – בסימולציית הגיבושים של המסלול תרגלנו את בניית אוהלי הסיירים וזה עזר לי מאוד לכן אני ממליץ גם להירשם לאירוע כזה שיש בו תרגילים מקצועיים וגם לתרגל את זה לפני בבית. זה אולי לא תרגיל פיזי אבל זה מראה את הגישה המקצועית שלכם למשימות.
במידה ואתם מסיימים (כל עוד זה לא נוגד את ההנחיות), מומלץ שתעזרו לחברים בקבוצה. לאחר שכולם יסיימו, תיקחו את כל הציוד שלכם, ואת הציוד הקבוצתי הכולל אלונקות, ג'ריקנים, כיסאות ועוד (ממליץ להשתתף בסחיבה שלו), הכל מלבד הציוד האישי (מה שהבאתם מהבית), ותצאו לכיוון הדיונות למעין מסע פילים.
דגש מחניך מסלול שעבר גיבוש אחוד –
חשוב מאוד לעזור תמיד בסחיבת הציוד הכבד, זה מאוד בולט מי עוזר ומי לא.
כל אחד עם אפוד ונשק עליו. ומחזיקים את הקיטבג בידיים. יעשו לכם סדרי הגעה עם הציוד בידיים בתרגיל שניקרא "מרוץ פילים", התרגיל מתבצע כאשר מכניסים את הוסט לקיטבג ומחזיקים אותו מלמטה כמו תינוק, מותר להחזיק רק בצורה הזו שבה שני הידיים מתחת לקיטבג וזה מאוד לא נוח ומקשה. הספרינטים התחילו במעלה הדיונה והסתיימו גם כן שם, בעצם סיבוב הפוך.
התרגיל מאוד קשה ומכניס לשוק, זהו אחד התרגילים הקשים ביותר בגיבוש, אולי הכי קשה, אך הוא קצר ומבוצע גג 10 הזנקות. את התרגיל התחלתי מהאחרונים וסיימתי בשליש העליון, אחרי שהבנתי איך להחזיק את הקיטבג בצורה מעט יותר טובה ויצאתי מהשוק.
דגשים ממדריך עמותת המסלול –
התרגיל הזה מיועד כדי "לשבור" את כל מי שלא הגיע "נעול" שרוצה לסיים את הגיבוש. אל תבהלו, אם אתם רוצים להיות בגיבוש פשוט לבצע. אף אחד לא בונה על זה שתהיו ראשונים על ההתחלה, יותר נכון, אל תהיו ראשונים, תהיו פשוט מה שאתם מצליחים ואל תראו סימני שבירה בטח לא על ההתחלה.
לכולם קשה על ההתחלה, הכל בסדר, תרימו את הראש ותהיו בעניינים, אל תגררו מאחורה זו ההתחלה זה הרושם הראשוני שלכם בתוך הגיבוש בין אם מול הקבוצה ובין אם מול המגבשים.
תרגלו לפני הגיבוש, באימונים הספציפיים של המסלול את "מירוץ הפילים" כדי להתמודד עם ריצה לא נוחה בעלייה וסחיבה של חפץ לא נוח זה מאוד יעזור לכם ברגע האמת.
לנשום! לא להילחץ. ולאחר מכן תגיעו לדיונה בה הקבוצה שלכם תהיה, תניחו את הציוד בצד (נשק ואפוד עליכם *תמיד*, אלא אם יש הנחיה אחרת), תקבלו מפה כלשהי ומאמר על נושאים שונים, תשתו מים (סביר להניח שכל זה יבוצע בהפסקה של 7 דקות כמו רוב ההפסקות), ובסוף הזמן תמשיכו לאקטים הבאים.
יעשו לכם ספרינטים של סדרי הגעה, זחילות של סדרי הגעה, מעגל זחילות (צריך לעקוף כמה שיותר אנשים בזמן זחילה במעגל על הדיונה) אקט זה נמשך סדר גודל של חצי שעה הוא אקט ארוך שמבצעים אותו עם הנשק, החגור והתד"ל עליכם, אלונקה סוציומטרית ותרגילים נוספים תלוי מה המגבשים יחליטו (חשוב מאוד לא להתרכז מה התרגיל הבא יהיה, או לדעת את סדר הגיבוש, כיוון שאחד ממהויות הגיבוש הוא חוסר הידיעה). בין אקט ישנן הפסקות של 5 - 10 ד'. לאחר האקטים תקבלו את מנות הקרב (כיכר לחם לבן, ממרח טונה אדומה, תירס, חלבה, ממרח שוקולד, טונה ופירות יבשים). בכל זמן "חופשי" שיש לכם תנצלו להתחבר לאנשים, ללמוד את המפה/מאמר או לפתור חידה כלשהי שיתנו לכם. בבחינה על המפה שאלו שאלות מגוונות כמו איך להגיע מנקודה לנקודה ומה מסמל הקנה מידה במפה. חשוב לפרט כמה שיותר. לאחר האוכל, והאקטים הפיזיים.
תשאול מפות: מתבצע כל אחד בתורו מול המגבשים. איך להגיע מנקודה לנקודה, איפה הצפון, מה המרחק בין נקודה לנקודה (אני עשיתי חישוב לפי קנה המידה של המפה) ,סביר להניח שתהיה לכם פעילות לא פיזית כמו שלנו הייתה (תשאול מפה), לדוגמא דיון כלשהו, הצגת נושא מול קהל, או שתתבקשו להשיב על חידה כלשהי, להסביר על המפה, או להציג מאמר שקיבלתם. בערב תבצעו אקטים פיזיים נוספים (כמו קודם), תאכלו שוב מנת קרב, תחזרו למתחם האוהלים, ותלכו לישון.
יום שני לגיבוש:
לו"ז מפורט (מתי בערך השכמה, האם היו הקפצות, מתי בערך מסתיים לוז) :
השכמה (זו לא השכמה כמו שאמא מעירה אתכם בבוקר, זו מעיין הקפצה) בערך בין 03:00 ל-04:00 בבוקר (לא לשכוח ציוד, להתארגן הכי מהר שאתם יכולים, ולעזור לחברים אם יש אפשרות).
דגש: מכיוון שמי שעושה את ההשכמה זה הרס"רים אז אין יותר מדיי לחץ אבל כן חשוב להתארגן מהר ולהיות מוכנים כי חברי הצוות שלכם יודעים להבחין מי חזק רק ליד המפקדים ולמי חשוב תמיד להיות מאורגן. לאחר זמן קצר מגיעים המגבשים ויוצאים לדיונות. כל יום מחולק לבלוק של פעילות יום פיזית שלאחריה יש חלון של פעילויות צוותיות לא פיזיות ולאחר מכן חוזרים לבלוק ערב של אקטים פיזיים.
בלוק יום - פיזי :
דגש חשוב של חניך המסלול שעבר גיבוש לסיירת מטכ"ל –
הגיבוש הוא ארוך ואתם רק בבוקר היום השני, אז תהיו קשובים לגוף שלכם ואל תשרפו אותו, התרגילים החשובים הם לא דווקא התרגילים הפיזיים אז תתחילו את היום רגוע וקר רוח ובעלי מוטיבציה ונראות טובה, אל תראו עייפים.
תרגיל ראשון : "צוקון" –
כמה שיותר סבבים בעלייה, עם שק של בערך 20 ק"ג על הגב ללא האפוד והנשק. הראשון שמגיע ל-10 סבבים עוצר את הקבוצה. התרגיל אורך בערך חצי שעה וסיימתי בין הראשונים, חשוב מאוד להיות אמין לגבי מספר ההקפות כי המגבשים בודקים את העניין הזה ולדווח את מספר ההקפות בצורה ברורה ומכובדת, ולא בלחישה או צורה שיכולה להתפרש כהתעצלות.
תרגיל שני : "סדרי הגעה" –
סדר גודל של 12-15 סבבים. בכמה ספרינטים הראשונים הייתי אמצע לקראת הסוף אך לאחר מכן התייצבתי על המקום הראשון ל-10 ספרינטים הבאים. חשוב להיות זקוף ולחייך בין הספרינטים מאוד עוזר.
תרגיל שלישי: "אלונקה סוציומטרי" –
סדר גודל של 10-12 סבבים
בלוק צהריים – צוותי דינמיקות קבוצתיות :
משימת פאזל –
מקבלים סקיצה של הפאזל, וצריך להרכיב אותו מהצורות. כל פעם צריך לעשות סיבוב מסביב לדיונה עם האלונקה ואז יש דקה להחליט על החלק ולהרכיב אותו.
התחלנו את היום במשימה קבוצתית של הרכבת פאזל, יש ריבוע מוגדר שבו בכל פעם לאדם אחד מותר להיכנס אליו לאחר החלטה של חברי הצוות איזה חלק של הפאזל לשים על פי תרשים שמקבלים, בדיון כולם יכולים להשתתף. בסוף הזמן ( בערך דקה) כולם צריכים להקיף את הדיונה, ובנוסף ארבעה צריכים לקחת אלונקה ושלושה ג’ריקן, מי שלוקח ציוד נרשם, הצוות מאוד נלחם על הציוד וצריך לשים לב לא לדרוס אף אחד כדי לקחת ציוד ואם צריך אז לוותר על הציוד. בדיון לא לדבר סתם, לא לצעוק, אם לדבר אז באסרטיביות.
חווית חניך המסלול שעבר גיבוש לסיירת מטכ"ל לתרגיל -
התרגיל לא הלך לי כמו שרציתי, הצלחתי להביע דעה בדיון בצורה טובה וברורה אך מעט מדי ולא הצלחתי לתפוס את הציוד מספיק בגלל הנחישות של שאר חברי הצוות לקפוץ על הציוד, אך תמיד רצתי לקחת ציוד אף פעם לא וויתרתי מראש.
חפירת בור/תעלה –
סדר גודל הזמן לביצוע המשימה 45 – 60 ד' , במהלך המשימה או בסיומה תשאלו על ידי המגבשים שאלות שעוזרות להם להבין את מידת ההבנה שלך לגבי המשימה: מה התכנון, מה היית משפר, יכולים לשאול לדוגמא אם הגודל של הבור הוא מטר על מטר על חצי מטר, כמה שקיות שוקו של ליטר היו נכנסות בו ושלל שאלות ידע כללי נוספות. בהגדרות מהמגבשים קיבלנו הנחיות לבצע תעלה ברוחב את חפירה עומק את חפירה ואורך כמה שיותר.
חווית חניך המסלול שעבר לשלדג בתרגיל - הייתי טוב בתרגיל הזה, חשוב אף פעם לא להסתכל על המגבשים ולעבוד בטירוף בתרגיל הזה, אני בטוח שתרגילי החפירה בגיבוש חשובים יותר מרוב באקטים הפיזיים. בתרגיל הזה חשוב לעמוד בסטנדרטים לא יותר ולא פחות מהמידות המוגדרות, היו הרבה שחיפפו במידות וזה נראה רע מאוד וגם אנשים שהשקיעו הרבה יותר מדי בנראות התעלה ובזבזו זמן יקר, שניהם טעויות קשות מעט אנשים הבינו באמת את המשימה והתקדמו כמו שצריך לאורך.
עמדת מיגון משקים בלבד –
לכל משתתף יש מספר מסוים של שקים ועליו באמצעות השקים לבנות עמדת מיגון. במהלך התרגול או בסיומו תשאל שאלות שעוזרות למגבשים להבין את מידת ההבנה שלך לגבי המשימה. שואלים אותך מה התכנון, כמה שקים מילאת, מה היית משפר. בתרגיל הזה נדרשנו להתפרס על הדיונה בצורה שהמגבשים אמרו ולהשתמש רק בשקים, אסור היה להשתמש בענפים ואסור היה לזוז מהמיקום ככה שלא היה הרבה מקום ליצירתיות.
חווית חניך המסלול שעבר לסיירת מטכ"ל בתרגיל - מילאתי כעשרה שקים ומיקמתי אותם בצורה מעגלית עם שני חרכי ירי וחפרתי מקום לרגליים מאחורה כמו שלמדתי באימונים, לאחר מכן היה לי חשוב בכל מקרה להראות יצירותיות אז לקחתי חבל שמצאתי על הרצפה הנחתי אותו בין שני שקים כמה מטרים לפני העמדה והצגתי את זה למגבשים כמילכוד, חלק מהמגבשים כביכול ירדו עליי על הרעיון, אבל לא התחרטתי ולדעתי זה היה רעיון טוב .
שרטוט מפת ארץ ישראל על החול –
בחרו שטח נוח לשרטוט (חול לא רך מידי אך גם לא קשה מידי), שרטוט גבולות ולאחר מכן הבאה של דברים מהשטח, כמו צמחייה שונה, זבל אם היה ובקיצור להיות כמה שיותר יצירתיים.
בחינה על מפות –
כל אחד מהמתגבשים מקבל מפה ועליה צורות/ציורים/רחובות/אזורים. על המתגבש לשנן ולזכור את הפרטים ולאחר מכן תבחן באופן קבוצתי/פרטני מול המגבשים על מידת היכולת שלך לזכור את הפרטים השונים.
אחר כך יצאנו להפסקת צהריים, שקורית כל יום לקראת השעה אחד. ההפסקה אורכת בין שעה לשעתיים וחצי ובה כל צוות אוכל ארוחת צהריים- מנות קרב, חשוב לנצל את ההפסקה הארוכה הזו ללמוד את החוברת וגם להתחבר לחברה בצוות. ולאחר מכן תמשיכו במספר תרגילים נוספים
מעבר צוות+ אלונקות+ ג'ריקנים מתחת למיטה
מתחת לחבל שהוא בעצם קיר ממולכד. צריך לחפור תעלה מתחת, כל פעם שאתה נוגע בחבל צריך לדווח וללכת לעשות חמש שכיבות שמיכה וחמש בטן, המטרה היא לא לגעת, המשימה אישית. גם פה חשוב לעבוד בראבק ומאוד חשוב להיות אמין ואם יש ספק קטן שנגעת בחוט לדווח, המגבשים כל הזמן מסתכלים. התרגיל מתבצע בשני סבבים וחשוב להשתפר בסדרי הגעה של הראשון שעבר את החבל וגם בכמות נגיעות בחבל, אחרי ששישה שבעה עוברים את החבל התרגיל נעצר.
מעבר שדה מוקשים עם חביות ומוטות עץ עם אלונקה וכל הצוות -
להעביר את כל הצוות ושתי אלונקות לצד השני של שטח, כאשר רק לשלושה חביות מותר לגעת הקרקע וניתן להיעזר בשני קרשים. כל סיבוב נבחר אדם אחד לפעמים על ידי הקבוצה ולפעמים על ידי המגבשים להוביל את המשימה ובממוצע לכל אחד ניתנו 4 דקות. אף אחד לא הצליח את המשימה,
חשוב להיות פעיל בצוות ואם אתה מנהל לעשות את זה באסרטיביות עם תכנית הגיונית, לא לוותר ולדבר בביטחון גם אם אתה יודע שלא תצליח.
פירוק והרכבת m16 בלי המכלול -
תחילה ידגימו לכם פעמיים איך מפרקים ומרכיבים, ותתחיל הפעילות. כל פעם יקראו ל3-4 אנשים, התרגיל מתחיל בספרינט בדיונה אל הנשק, כל אחד יעמוד מול מפקד שיפתח לכם זמן, ותתחילו לפרק את הנשק. במהלך הפירוק וההרכבה, המפקד יצעק עליכם וינסה להלחיץ אתכם, ותוך כדי ישאל אתכם שאלות ידע כללי על מגוון נושאים, מנהרות בארץ ישראל, עד למלחין גרמני מפורסם וכו' .
תחילה עשו לנו שתי הדגמות, לאחר מכן סיבוב ניסיון, ולאחר מכן סיבוב על זמן. אחרי כמה דקות עושים עוד סיבוב שקודם לו מאמץ פיזי- אצלנו היה זחילה לאחר מכן ספרינט לאחר מכן שכיבות שמיכה ואז מתחילים את הפירוק, בזמן הפירוק בסיבוב הזה המגבשים צועקים עלייך ושואלים שאלות ידע כללי כמו "מי שר החינוך?", "מה בירת פינלנד?". חשוב להראות שיפור בין הסבבים ולהראות למידה ובסבב של העבודה לאחר מאמץ לרדת כמה שפחות בזמנים.
משימה הבאה חילקו את הצוות לשניים והייתה תחרות בין הצוותים, מי עובר בזחילה מתחת לרשת מבלי לגעת בה ובנוסף להעביר אלונקה בלי שתגע בקרקע או ברשת. גם את המשימה הזאת לא הצלחנו אך המגבשים התסכלו כל הזמן מי פעיל ומי יודע לעבוד בצוות, חשוב לא לצעוק ולתת לכל אחד הזדמנות להביע עצמו.
לאחר מכן הוצג לנו סיטואציה "אתם על סירה טובעת, על סירת החילוץ יש חמישה מקומות, בכל מקום מותר להכניס או אדם או חבילה אשר יפליגו לאי בודד, החבילות הן: מים, מזון, מנוע חליפי, חכה וציוד דיג, שמיכות וביגוד חם. האנשים הם: מנתח מוח, לוחם ביחידה מובחרת, מומחה לשפות, זאולוג וחקלאי.
בהתחלה כל אחד היה צריך לחשוב את מי ומה הוא לוקח לבד ולהציג למגבשים, הרוב לא הספיקו להציג, לאחר מכן כל הקבוצה הייתה צריכה לקבל החלטה פה אחד. בדיון הקבוצתי הייתי שקט לרוב אך כשהבעתי את דעתי אמרתי אותה בצורה רצינית ומנוסחת טוב ואני מאמין שזה היה מהלך נכון.
בסיום בלוק המשימות הציוותיות והאישיות שאינן בעלות אופי פיזי חוזרים לבלוק אחר הצהריים ערב,
ביום שני היה תרגיל אחד בערב והוא תרגיל "מסע" : עולים אחרי המגבש על אחת מהדיונות הגבוהות וצריך להישאר צמודים אליו, במהלך "המסע" שהוא למעשה הלוך חוזרים והליכה בזיגזגים מצד אחד של הדיונה לצד השני שלו אסור לדבר. העלייה לוקחת בערך 7 דק', תלוי בדיונה, ועושים את זה בערך 4-5 פעמים.
נגמר מהר מאוד. חשוב מאוד להתחיל על האלונקה, בקושי יש חילופים באמצע, המגבש אומר לדוגמא 20 שכיבות שמיכה ואז בסופן אתה תופס את האלונקה, או אומר ללכת במעגל ואומר צא, צריך להיות חדים, ולא להוריד את האלונקה בזמן העלייה. לאחר מכן מסתיים החלק הראשון של הגיבוש.
חווית חניך שעבר מגיבוש אחוד ל-669 מהתרגיל : יצאנו למסע על הדיונה, עולים ויורדים את הדיונה עם שתי אלונקות, על כל אלונקה 70 ק"ג בדיוק. מגבש אחד מוביל ורץ את הדיונה ודורש מהאלונקות להיצמד אליו, דבר שבפועל לא אפשרי כי מאוד קשה לזוז מהר עם האלונקה כי המגבש הולך לחלקים תלולים מאוד, קורה לא פעם שהאלונקה פשוט נופלת כי קשה לשמור על שיווי משקל בשיפוע כזה. התרגיל הזה הלך לי פחות טוב כי היו כמה חברה שהשתלטו על האלונקה ולא הסכימו לעשות חילופים, כך שיצא שהייתי על האלונקה יחסית מעט, אבל הראיתי כל הזמן שאני מנסה להיכנס ונצמדתי לאלונקה, אסור להשתרך מאחורה ולא להראות עניין להיכנס לאלונקה, המסע נמשך כחצי שעה.
חוזרים אל מתחם האוהלים,
המגבשים הודיעו שנגמר החלק הפיזי הראשון של הגיבוש וממלאים שאלון "סוציומטרי" , זה הוא שאלון שבו אתה מתבקש לדרג את חברי הקבוצה שלך, עם שאלה אחת: מי מתאים להיות לוחם ביחידה?.
לאחר הסוציומטרי שוחררנו לאכול ארוחת ערב: כמו כל יום אורז ושימורים. בהמשך הערב יתקיימו שיחות אישיות עם המגבשים, מטרות השיחות האלו הן להכיר אותך טוב יותר.
ראיונות אישיים: אורך הריאיון כ-5 ד' . במהלך הראיון נשאלים על השאלות הבאות :
ספר על עצמך
ספר על משפחתך
ספר על מה ההורים שלך עושים ומה עשו בצבא
ספר על התחביבים שלך
ספר על למה הגעת לגיבוש ולאן אתה רוצה להגיע
במהלך השיחה ידברו אתכם עליכם, מי אתם, תחביבים, לימודים, משפחה, חברים ותקבלו הזדמנות להציג את עצמכם קצת יותר מאשר מה שיצא לכם עד עכשיו.
מלבד זאת ישאלו אתכם על הזמן שעברתם בגיבוש, האם אתם מרוצים לא מרוצים ושאלות נוספות.
הריאיון היה קצר ונמשך לא יותר מחמש דקות, בו התבקשתי לספר על עצמי ועל משפחתי, איך הלך על עכשיו בגיבוש (תרגיל שלא הצלחתי בו ותרגיל שכן), לאן אני מכוון ועוד שאלות פשוטות. לאחר השיחות האישיות הולכים לישון בשעה מאוחרת.. הפעם באוהלי קונסטרוקציה צפופים, בעקבות הגשם שהיה צפוי בלילה.
במסלול אנו עורכים סדנאות של הכנה לראיונות וכן מאפשרים לחניכינו לבצע גם שיחות הכנה אישיות למי שצריך עזרה נוספת.
יום שלישי לגיבוש:
לו"ז מפורט (מתי בערך השכמה, האם היו הקפצות, מתי בערך מסתיים לוז) :
בעקבות הגשם שירד כל הלילה זכינו בהשכמה מאוחרת, סביב השעה שש וחצי, לקח זמן עד שהגשם הפסיק ואז נקראנו לחית הגיבוש כרגיל על ידי הרס"רים.
הערת מדריך – אם אין גשם אל תבנו על השכמה מאוחרת. או על שינה באוהלים גדולים.
שלב הניפויים
לאחר שאכלנו ארוחת בוקר (לחם עם ריבה) הרס"רים קראו לכל קבוצה לבוא ללוח ושכל אחד יסתכל ברשימות באיזה צוות חדש הוא נמצא. הרשימות היו שמיות ולא לפי צוותים ולכן אי אפשר היה לדעת מי מהקבוצה נופה ומי נשאר. בשלב הזה חצי מהמשתתפים ילכו הביתה ואז יגיע מפקד הגיבוש ויקריא את הקבוצות החדשות, ולמעשה מי ממשיך את הגיבוש, מ-500 יורדים ל-250 לערך.
תגיעו לקבוצה החדשה (יצטרפו 3 מפקדים חדשים מיחידות הקומנדו), וישר תצאו לדיונות לאקטים פיזיים. שימו לב, חשוב מאוד לא להיכנס לשוק. קבוצה חדשה עם חברה חזקים, מפקדים חדשים, וישר יציאה לפעילות בלי התמהמהות, המון מקום להיות בשוק בו, אבל חשוב שתשמרו על פוקוס, תעלו הילוך ותנו רבאק בחלק האחרון של הגיבוש. עומדים במסדר ויש ניפוים. קבוצות חדשות, אנשים חזקים יותר וזאת בגלל שכל מי שהיה בחלק התחתון של הקבוצה, שהיה ללא מוטיבציה שהיה נראה "לא קשור" יודח וישוחרר, וישארו רק אלו שרוצים להמשיך ונראים "בכיוון". מייד עם סיום הקראת המספרים והחלוקה מחדש מתחיל. מהר מאוד כל אחד הגיע לצוות החדש שלו והתחיל החלק השני של הגיבוש (אצלי בצוות התחלנו 16 סיימנו 15, היו 20 צוותים בחלק השני). המגבשים החדשים הגיעו מהר מאוד, מיד התחילו לצעוק פקודות ולנסות להלחיץ, להראות שהקצב עולה- שהיומיים שעברנו הם רק ההתחלה. מהר מאוד הגענו לדיונה והתחלנו אקטים.
בלוק יום – פיזי:
תרגיל ראשון : ספרינטים סדרי הגעה.
הכל באווירה לחוצה ומהירה שבגללה אולי חלק מהמתגבשים נכנסו לשוק, אני צפיתי את המעבר הזה והתכוננתי אליו והוא לא עשה עליי רושם. בספרינטים סדרי הגעה ההזנקות היו מהירות ולחוצות והכמות הזנקות עלתה, לדעתי ביצענו סביב ה20 ספרינטים.
את הספרינטים הראשונים התחלתי מהאחרונים וכעבור 5 ספרינטים הגעתי למקום הראשון ולא ירדתי ממנו עד סוף האקט, הכרתי מהאימונים את העובדה שאני לא מגיע ראשון בהתחלה וזה לא הלחיץ אותי. מהאקט הזה שמתי לב שהמגבשים נותנים לי יחסית הרבה תשומת לב בעקבות זה שלא ירדתי מהמקום הראשון בערך 15 הזנקות.
תרגיל שני: מעגל זחילות על הדיונה- עקיפות רק מבחוץ למעגל.
כל אחד סופר מספר סיבובים ומספר עקיפות, כל רביעייה מתחילה במיקום אחר על המעגל כדי להימנע מפקק. התרגיל נמשך סביב חצי שעה והוא לא ארוך מדי, המשקל של הוסט והנשק מקשה אבל לא יותר מדי.
אצלנו בקבוצה הקפידו מאוד על אחיזה נכונה של הנשק והמגבש העיר למי שלא אוחז נכון, כדי להבטיח את בטיחות התרגיל.
תרגיל שלישי: זחילה שקים משולב -
זחילות עד לשק והקפת דיונה עם שק וחזרה לזחילה עד שהראשון הגיע ל-12 סיבובים.
בתרגיל הזה הייתי מהראשונים גם, בסוף התרגיל המגבשים עברו אחד אחד ובדקו שהשק מלא בדיוק עד לקו בעזרת הדליים עם הסימון ונתנו לכל אחד ציון לגבי כמה השק עומד בסטנדרט, אצל אף אחד השק לא היה מלא עד הסוף בגלל הבריחה של החול במהלך התרגיל, היינו מופתעים מעצם הבדיקה.
תרגיל רביעי : אלונקה סוציומטרית.
קצת פחות מ-15 סבבים, התרגיל הזה הלך לי מאוד לא טוב, אפילו קיבלתי הערה מהמגבש על זה שקפצתי מעל האלונקה כשהיא הייתה מונחת על הרצפה (הקפיד מאוד על בטיחות).
לאחר מכן נבחנו על המאמר שקיבלנו בתחילת היום, הוא היה מאמר קצר יחסית לכן הספקנו ללמוד אותו בזמן קצר יחסית. בכל הפסקה המגבשים נתנו למישהו אחר להעביר מתיחות לחצי מהצוות, לא יודע כמה זה היה חשוב אבל מאמין שהמגבשים הסתכלו לראות מי לוקח את המשימה ברצינות ומי מפסיק אחרי כמה שניות, אני העברתי מתיחות כמו שלמדתי באימונים. במהלך היום השלישי זמני המנוחה מתקצרים ל- 10 ד' בין אקט לאקט, המגבשים מעוניינים לתת תחושה של עייפות ולחץ והגביר באופן משמעותי את העומס הפיזי והמנטלי. לאחר ארבעת האקטים עוצרים לארוחת צהריים של מנות קרב
ועוברים לבלוק צהריים של משימות חשיבות וקבוצתי:
תרגיל ראשון : מעבר של כל הקבוצה מתחת לרשת.
כמו ביום השני רק שהפעם חייבים לעבור לפחות שלושה ביחד, ואם בזמן שמישהו עובר החוט זז, כל מי שניסה לעבור צריך לצאת לעשות שכיבות שמיכה ולהתחיל מהתחלה. סיימתי לחפור מהראשונים ועזרתי קצת לחבר לידי, לאחר מכן התחלנו לנסות לעבור אך ללא הצלחה כי כל פעם הרבה ניסו במקביל ומישהו בכל פעם נגע בחבל והחזיר את כולם אחורה. בשלב מסוים תפסתי פיקוד ואמרתי לצוות שכל פעם נעבור רק שלושה ביחד וכל השאר יפסיקו לחפור כדי להגדיל את הסיכויים שהשלושה שמנסים לעבור יצליחו, לאחר מכן הצלחנו ונגמר התרגיל.
תרגיל שני: דיונים קבוצתיים :
"אתם צוות ביחידה, עומדים לחסל את נסראללה, על ידי מטען בשלט רחוק, התנאים בשלים לחיסול אך מפקד הצוות לא מתפקד והקשר לא עובד- הוגדר לחסל רק לאחר קבלת "פעל" מהחפ"ק" הקבוצה התבלטה, אני הקפדתי לא לדבר יותר מדי אך כאשר התבטאתי הבעתי דעה ברורה ומנומקת.
בכלליות ביום השלישי הדגש הוא על העלאת רף העומס באופן מובהק ולכן לאחר שניים או שלושה תרגילים של חשיבה ודינמיקה קבוצתית
חוזרים ישר לבלוק אחר צהריים ערב – פיזי:
תרגיל ראשון: "צוקון" -
הפעם מעט ארוך יותר עד 15 סבבים עם שק במשקל 20 ק"ג, אני ממליץ באקט הזה לעשות את הכמה הצעדים הראשונים מהירים וחזקים ולהתמקם במקום טוב, יותר קל לשמור על מקום גבוה מלעקוף הרבה חברה ולא להישאר בסטטוס הנוכחי. כמו ביום השני, האקט מתבצע ללא חגור ונשק. פתחתי את התרגיל חזק וסיימתי בין הראשונים, הפסיקו אותנו לאחר כחצי שעה או קצת פחות.
בסוף התרגיל שוב נבדקנו שהשקים מלאים, במהלך התרגיל אפילו בחרתי לעצור כדי לשפר אחיזה בשק לרגע כדי שהחול לא יברח, על מנת לעמוד בבדיקה בסוף התרגיל.
תרגיל שני: זחילה שקים משולב -
זחילות עד לשק, משק מקיפים את הדיונה פעמיים. ושוב, עד שמגיעים ל10/12 סיבובים. גם בתרגיל הזה הרגשתי שהלך לי לא מדהים, אבל לפחות הייתי בשליש העליון של הקבוצה. גם בסוף התרגיל הזה המגבשים בדקו אחד אחד כמה השק מלא ורשמו, בבדיקה הזאת רוב המתגבשים עמדו בסטנדרט והראו גרף למידה.
תרגיל שלישי: חפירת בור.
משך זמן המשימה, 60 ד' בערך.
תרגיל רביעי: למידת מפה
ומבחן עליה.
תרגיל חמישי: עמדנו ליד בול עץ ארוך וקופסה עם חלקים רבים
ביניהם חבל, מנואלה, ברגים וקרשים. בעזרת החלקים צריך להרכיב מערכת שבעזרתה הבול עץ יזוז 10 מטר כאשר רק אדם אחד מפעיל את המנואלה. במהלך התרגיל הזה אדם אחד קיבל את הפיקוד, למרות שזה לא היה אני והיה אסור לשאר האנשים לדבר, דאגתי כל הזמן להיות מעורב וכל פעם שנגמרה העבודה במקום מסוים רצתי למקום אחר, בסוף לא הצלחנו לעמוד במשימה אך היינו קרובים.
בסוף התרגיל המגבש בחר בי לנהל את ההחזרה של הציוד ופירוק המערכת. ניהלתי את זה מאוד טוב ומאותו רגע המגבש בדק את היכולות ניהול שלי בעוד מספר הזדמנויות.
בסיום בלוק אחר הצהריים/ערב
מקבלים ארוחת ערב מנת קרב ולאחר מכן שלחו אותנו "לישון". הקפצה – בערך 20 ד' לאחר שנכנסנו לשקי השינה (אף אחד לא באמת ישן כי היה המון רעש, ובכלל במחזורים קודמים ביום זה מתקיימת הקפצה אז ידענו שמשהו הולך לבוא), המגבשים מגיעים ומקפיצים את כולם.
הפעם הם בדקו מי הראשון להתארגן על הציוד שלו. בהקפצה הזו היה חשוב מאוד להיות מוכנים עם הציוד ברמה הכי גבוהה שאפשר ולכן סידרתי מראש את הנעליים שלי שיהיו מוכנות, את הציוד שלי שיהיה קרוב ושאוכל לקחת אותו הכי מהר שאפשר ולא אתבלבל עם ציוד של חברים אחרים לקבוצה. אם אתם יכולים, אל תורידו בכלל את הנעליים בערב הזה. נדרשנו לצאת עם ציוד מלא ומים, בגלל שזה היה כל כך צמוד לכיבוי אורות (יכול להיות בגלל שהיה אמור להיות גשם בלילה) הרוב לא הספיקו להוריד מדים אז כל היציאה מהאוהל הייתה מהירה. לא לקחנו בקבוקי מים אתנו אז הבנתי שזה לא הולך להיות אקט ארוך, ובאמת כך היה, ביצענו 10 סבבים של ספרינטים במספרי הגעה והחזירו אותנו לישון.
לו"ז מפורט (מתי בערך השכמה, האם היו הקפצות, מתי בערך מסתיים לוז) :
היום הרביעי
היה עבורי היום הקשה ביותר. העייפות משפיעה מאוד על הגוף ועל הנפש. קמנו בשעה 04:00 לפנות בוקר ויצאנו לדיונה. התחלנו במסע של שעה בערך בדיונה עם הציוד האישי. כל פעם המפקד יעלה במעלה הדיונה, והצוות ביחד עם האלונקה (אפילו שתי האלונקות) והגריקנים, צריכים ללכת אחריו ולהיות כמה שיותר צמודים אליו. לאחר כל עלייה וירידה של הדיונה תורידו אלונקות, יצעקו עליכם שאתם לא עומדים בקצב, וחוזר חלילה. זכרתי שהמסע הקודם הלך לי לא טוב והיה לי חשוב מאוד לשפר. במהלך המסע הצוות החדש מאוד הקפיד על חילופים בערך כל דקה (בהוראת המגבש), כך שרוב הזמן הייתי או על אלונקה או על גריקן. כל פעם שירדתי מהאלונקה או שרצתי להחליף בגריקן או נצמדתי באלונקה להבטיח את החילוף הבא, המסע הזה היה יותר קל כי היינו על הדיונות הקלות יותר. המסע נמשך כחצי שעה. ובשונה מהימים שלפני כן הפעם התחלנו בבלוק של משימות חשיבה וצוות:
תרגיל ראשון :
משימה קבוצתית להעביר בול עץ
תרגיל שני:
דיון: תרגיל חשיבה לסיטואציה שהוצגה בפנינו בסגנון "נשלחתם למשימת חילוץ לטייס נוטש, המסוק שלכם התרסק מעבר לקווי אויב, הטייסים נהרגו, איך ממשיכים במשימה".
תרגיל רביעי:
הרצאות
תרגיל חמישי:
בחינה על המפה
תרגיל שישי:
בניית מגדל: מותר להשתמש אך ורק עם שקי חול שחובה למלא אותם עד הסוף עפ״י הגדרה ופשוט לבנות מהם מגדל כמה שיותר גבוה.
טיפ מחניך המסלול שעבר גיבוש מטכ"ל -
החכמה זה לעשות את זה עם מעט שקים ואת השאר לשים במגדל הקבוצתי, רוצים לראות כמה אתה משקיע האישי וכמה בקבוצתי, שני מגדלים שמתקיימים במקביל.
בסיום התרגילים הציוותייים המשכנו ישר לאקטים פיזיים:
תרגיל ראשון : "צוקון" -
כמה שיותר הקפות בדיונה עם שק עשרים ק"ג, כרגיל בסוף התרגיל נבדקנו שהשק מלא מספיק ומי שלא עמד נרשם. התרגיל היה קשה וארוך ועל דיונה מאוד תלולה, התרגיל נמשך בערך חצי שעה.
תרגיל שני:
חפירת תעלה ברוחב ועומק האת חפירה, אורך כמו שיותר. בתרגיל הזה הצטיינתי, חפרתי את התעלה הכי טובה, שמתי לב שהמון השקיעו כמו בצוות הקודם בנראות של התעלה ובכך שהקצוות יהיו מחודדים, ולא התקדמו. אני הגעתי לסטנדרט הנדרש ומיד התקדמתי לאורך, כל הזמן אמרתי לעצמי שהמטרה היא תעלה ארוכה שעומדת בסטנדרט לא פחות ולא יותר, לא תעלה יפה. באופן כללי אני מאמין שהתרגילי חפירה היו מאוד חשובים יותר מתרגילים אחרים בגיבוש, המגבשים הקדישו להם המון תשומת לב.
תרגיל שלישי:
ספרינטים מספרי הגעה. באותו פורמט כמו בימים הקודמים.
תרגיל רביעי :
לאחר מכן התבקשנו לארגן את כל השקים בקבוצות של עשר. המגבש הציע לי לנהל את הארגון, לדעתי ניהלתי מצוין וגם כשהוא בדק את הקבוצות שקים בסוף התרגיל עמדתי בסטנדרט.
ביצענו תרגיל של בניית ערימות שקים, המשימה היא לבנות את הערימה האישית הכי גבוהה ובמקביל את הערימה הצוותית הכי גבוהה, כאשר החכמה הייתה לאזן בין כמה אתה משקיע באישי וכמה בקבוצתי.
לאחר כעשר דקות נעצרנו על ידי המגבש וכל אחד הסביר כמה שקים הוא מילא וכמה שם בכל ערמה, לאחר מכן המשימה חודשה לעוד עשר דקות ובסופה נבדק מי השתפר במקצה השני.
בנוסף המגבשים בדקו מי הבין את המשימה ובנה את הערמה האישית לגובה בחכמה ולא השקיע בלעשות בסיס עצום, לדוגמה היה מישהו שהעמיד ערמה אישית של 4 שקים אחד על השני והערמה שלו הייתה גבוהה יותר משל אנשים עם 15 שקים בערמה האישית כי הם השקיעו בבסיס יותר מדי, בנוסף שאלו כמה השקעת בקבוצתי וכמה באישי.
התרגיל הזה הלך לי רע כי ההנחיה הייתה למלא את השק דרך הדלי בלבד ולא עם הידיים, דבר שלא הייתי רגיל אליו מהאימונים, בעקבות כך איבדתי זמן רב ולא הצלחתי למלא טוב, בנוסף הערמה שלי נפלה כמה שניות לפני הסוף. למגבשים הודיתי שנכשלתי במשימה והסברתי בענייניות מה היו הטעיות שלי ואיך הייתי משפר, בנוסף היה לי שיפור משמעותי בקצב במילוי בין המקצים.
לאחר התרגילים הפיזיים תרגלנו פירוק והרכבה של נשק מסוג קלצ’ניקוב. בפעם הראשונה בלי זמן, המגבשים עוזרים ומסבירים, פעם שניה עם זמן, אבל בלי הפרעות, פעם שלישית עם זמן ועם ריצה של 200 מטר ועשרים שכיבות שמיכה לפני, פעם רביעית עם זמן עם ריצה ועם שאלות ורעש תוך כדי,
באקט הזה למרות שלא היה לי שום ניסיון קודם עם נשק הייתי טוב יותר משאר חברי הקבוצה לדעתי כי נשארתי רגוע וידעתי בדיוק מה אני הולך לעשות אחרי כל שלב, ברגע שמישהו היה לחוץ ראו שהידיים שלו התחילו לרעוד ולא הצליח פיזית גם אם ידע מה צריך לעשות לעבוד כמו שצריך.
בסיום בלוק היום שהיה מורכב גם מתרגילים פיזיים וגם מחשבתיים ציוותיים יצאנו לארוחת צהריים שבסופה חזרנו לדיונה לסשן אחרון לגיבוש שכלל פיזי+ מחשבתי:
תרגיל ראשון :
אלונקה סוציומטרית : בערך 15 סבבים, גם כאן המגבש נידב אותי לנהל את ארגון הציוד וגם הפעם עמדתי במשימה בהצלחה, הרגשתי שהמגבש מאוד מעריך את יכולות ניהול שלי (רוב הצוות לא ניהלו בכלל ומי שכן רק פעם אחת). גם בתרגיל הזה הרגשתי צורך מאוד לשפר כי יום קודם הוא לא הלך לי טוב ואכן שיפרתי.
תרגיל שני:
זחילות מדורג : כבר הייתה אווירה שאנחנו לקראת הסוף, ראינו שכל הקבוצות מבצעות תרגיל של זחילות והבנו שזה אחד מהאקטים האחרונים. יצאנו לזחילות סדרי הגעה כל פעם לנקודה יותר גבוהה מהפעם הקודמת בדיונה, עלינו בערך שלושת רבע דיונה כל פעם וירדנו חזרה, בדרך כלל הייתי בשלישייה הראשונה, ביצענו 9 מקצים, התרגיל מתנהל בקצב גבוה, המגבש צעק לנו "את הטוב שמרנו לסוף" מה שהיווה בשבילנו אישור שתכף נגמר.
תרגיל שלישי:
חפירת בורות : ההנחיה הראשונית הייתה לחפור בור מטר על מטר ובדיוק מטר עומק גם, כאשר המגבשים ראו שכמה ראשונים ביניהם אני השקענו כבר באסתטיקה של הבור כי הגענו למידות הנכונות הם הכריזו שעלינו להגדיל את העומק כמה שיותר. התרגיל הלך לי מאוד טוב והיה לי את אחד הבורות העמוקים וראיתי שהמגבשים התרשמו ממנו, הגעתי לעומק של בערך מטר וחצי, אני מאמין שהיה סביב 25 דק לחפור.
תרגיל רביעי:
בחינה על מפה. היה עלינו ללמוד את המפה שקיבלנו ולאחר מכן להבחן כל אחד בתורו בשאלות שחוזרות על עצמן: איך מגיעים מנק' לנק', מה נמצא מעל מה וכדומה.
תרגיל חמישי:
בניית עמדת הסוואה
תרגיל שישי:
חצייה של שדה מוקשים עם חבית וקרשים, להעביר את כל הצוות ושתי אלונקות לצד השני של שטח, כאשר רק לשלושה חביות מותר לגעת הקרקע וניתן להיעזר בשני קרשים. כל סיבוב נבחר אדם אחד לפעמים על ידי הקבוצה ולפעמים על ידי המגבשים להוביל את המשימה ובממוצע לכל אחד ניתנו 4 דקות. אף אחד לא הצליח את המשימה, חשוב להיות פעיל בצוות ואם אתה מנהל לעשות את זה באסרטיביות עם תכנית הגיונית, לא לוותר ולדבר בביטחון גם אם אתה יודע שלא תצליח.
תרגיל שביעי: דיון קבוצתי :
דיון 1 - שאלה בסגנון אתם על סירה טובעת יש מקום לחמש חבילות/אנשים על סירת הצלה איזה חבילות ואנשים אתם לוקחים ולמה וצריך להגיע להסכמה גורפת ללא הצבעה (אנשים: רופא לוחם מומחה שפות חקלאי זאולוג ועוד, חבילות: שמיכות ציוד דיג אוכל מים ועוד)
דיון 2 - אתם לוחמים ביחידה מובחרת עומדים לחסל בעזרת מטען שאתם מפעילים מרחוק את נסראללה, הנפקת לא מתפקד והקשר לא עובד, בהגדרת המבצע היה חייב לקבל פעל מהחפק, מה אתם עושים?
הערת מדריך כושר קרבי והכנה לצבא המסלול - סדר הדיונים משתנה מקבוצה לקבוצה ולא צריך להדבק בדיוק למתי יהיה כל דיון, מה שחשוב הוא להכיר את אופי הדיונים. בכולם צריך להגיע להסכמה קבוצתית ושם חשוב שתהיו החלטיים לגבי מה שאתם מאמינים בו ותדעו לייצג את עצמכם כמו שצריך. אל תדרסו אף אחד בדעה שלכם, כן תנסו לשכנע אבל תזכרו שמדובר בעבודת צוות לכן אם הצוות מחליט על משהו אחר לחלוטין והפתרון של הצוות לא נוגד את הקווים האדומים הערכיים שלכם אתם יכולים מדיי פעם להתיישר לדעת הצוות, אל תהיו מובלים אבל כן תהיו קשובים.
תרגיל שמיני:
שרטוט על החול, יכול להיות לפי גבהים גם, אבל רק מחול, של מפת המתחם, לקבוצות אחרות אמרו לשרטט את מפת ארץ ישראל או ציור מפת העולם על הדיונה, נבחנו על שאלות כמו "איפה מפרץ גיברלטר?", תוך כדי כל פעם אחד נקרא להיבחן על המפה שהוא צייר על החול.
תרגיל תשיעי:
בול עץ, עם מערכת הזזה מפורקת שהיינו צריכים להרכיב כקבוצה ולהזיז את הבול עץ בלי לגעת בו.
בשעות אחר הצהריים/ערב סיימנו את התרגילים והמגבשים לקחו אותנו לאזור האוהלים ובישרו לנו שגמרנו את החלק הפיזי בגיבוש.
האווירה הייתה טובה מאוד, הבנו שזהו זה נגמר. מילאנו שאלון סוציומטרי עם שאלה "מי הכי מתאים להיות לוחם ביחידה?" ולאחר מכן מילאנו שאלון שבו נדרשנו לכתוב את מי אנו מעדיפים קומנדו או 669 ועוד שאלה לדרג את היחידות בתוך חטיבת הקומנדו. קיבלנו אוכל כמו כל יום במקביל ביצענו ראיונות אישיים כמו ביום השני, ביצענו בערך שעתיים עבודות רס"ר לקיפול המאהל, הזדכינו על הציוד הצבאי והלכנו לישון.
ראיונות אישיים: אורך הריאיון כ-5 ד'
ספר על עצמך
ספר על משפחתך
ספר על מה ההורים שלך עושים ומה עשו בצבא
ספר על התחביבים שלך
ספר על למה הגעת לגיבוש ולאן אתה רוצה להגיע
סימולציית גיבושים במסלול לגיבוש אחיד, סיירת מטכ"ל, שלדג, 669 וחטיבת הקומנדו. קרדיט צילום: יובל אגרנט
יום חמישי לגיבוש:
לו"ז מפורט :
קמנו יקיצה טבעית סביב השעה 07:00 ופירקנו את שאריות המאהל, המשך היום נע בין לא לעשות כלום לבין עבודות רס"ר קלות. בשעה 12:00 בצהריים קיבלנו ארוחת צהריים עשירה שכולם התענגו עליה- פסטה חומוס פיתות מטבוחה ביצים ועוד. בשעה 12:30 נקראנו לשבת בגוש מול מפקד הגיבוש, הוא הקריא את שמות העוברים ושיחררו את כולם הביתה, האחרונים יצאו מהגיבוש ב13:30. לאחר מכן הגיעו האוטובוסים שלקחו אותנו חזרה אל תחנת האוטובוס ביבנה.
טיפים לתרגילים הפיזיים:
לשמור על אמינות, לא לעלות על חשבון אחרים ולעשות מה שאתם רגילים לעשות כל כך הרבה פעמים באימונים. שימו לב, יהיו במהלך התרגילים חברי קבוצה שלכם שירמו (יעברו את הקו, לא בהכרח יזחלו עד הסוף ועוד).
חשוב מאוד להקפיד על הנהלים. אני לדוגמא, בספרינטים, הייתי מעדיף לקחת אפילו שני צעדים מאחורי הקו, בידיעה שיש לשאר האנשים פור עליי, כדי לוודא שאני שומר על הנהלים ועל אמינות.
בנוסף, אם אתם יכולים, תנסו להתמקם במקומות הגבוהים (גם אם לא הכול בסדר יש עוד המון מקום להתבלט בגיבוש).
טיפים לתרגילים הציוותיים:
תנסו להתבלט, תהיו פעילים, אל תריבו עם הקבוצה, תיקחו אחריות על עצמכם ותהיו יצירתיים.
אני לדוגמא, הייתי די דומיננטי בתרגילים הצוותיים השונים. אם הייתה משימה לצורך העניין של דיון, הצלחתי לנהל את הדיון, להציע רעיונות בעצמי, ולתת מקום לכל אחד בקבוצה להביע את דעתו. למרות זאת, לכל אחד אופי שונה, אל תנסו להיות מי שאתם לא. אם אתם אנשים עם אופי שקט יותר, אז תנסו להקשיב ולעזור למה שהולך במשימה אותה קיבלתם (לבצע מה שצריך לא פחות חשוב מלומר מה צריך), ולהביע את עצמכם במשימה, בצורה הטובה ביותר.
תרגילים של פרזנטציה, מאמרים ומפות -
בתרגילי הפרזנטציה תדברו עם ביטחון, בקור רוח ובצורה מעניינת. אני לדוגמא, עירבתי את הקהל בהצגה שלי (בשאילת שאלות לצורך העניין), התעמקתי יותר בחלקים המעניינים של הנושאים עליהם דיברתי, והכי חשוב, גם כאשר המפקד שינה לי נושא לנושא שלא הכנתי כלום מראש, שמרתי על קור רוח וסידרתי לעצמי בראש סדר הצגה של הנושא (פתיחה, עובדות, רלוונטיות היום...). בתרגילים בהם נדרשתי ללמוד מאמר, סידרתי כמו בתרגילי פרזנטציה סדר הצגה בראש, וניסיתי לזכור כמה שיותר מידע מהמאמר. לאחר מכן כמובן הצגתי עם ביטחון ובעניין.
בתרגילי מפה, לכל אחד הדרך שלו. אני זכרתי את המפה בצורה ויזואלית בראש, כך שכל שאלה דמיינתי אותה כאילו היא מולי וכך הצלחתי לענות על השאלות.
אל תצפו לקבל פידבק אם צדקתם. ישאלו אתכם שאלות כמו איך אני מגיע ממקום למקום מפה, כמה פריטים מסויימים נמצאים בה, מה השמות שלהם, כיווני רוח, איפה הצפון, מהפרטים הגדולים עד לפרטים הקטנים כך שתתעמקו בה, ותנצלו את הזמן שיש לכם ללמוד אותה טוב.
ברמת ההתנהלות- תמיד תתנדבו, תמיד תסחבו את הציוד הכבד של הצוות.
טיפים לתרגילי בנייה ויצירה:
תרגילים שונים (עמדות הסוואה, שרטוט מפה וכדומה)- במילה אחת יצירתיות. תחשבו על כל פרט (ישאלו אתכם), ותשקיעו כמה שאפשר. בעמדת הסוואה לדוגמא, כשיגיעו לבחון את העמדה שלכם, יוודאו אם נוח לכם, אם יש לכם תצפית טובה, קו אש נקי, לא רואים אתכם מן הסתם, האם יש לכם הגנה מסויימת בעמדה, הכל. תחשבו טוב, ותפעלו כך, אותו הדבר לגבי שרטוט מפה, שכונת המגורים שלכם או כל משימה דומה.
טיפים להתנהלות כללית:
התנהלות שלכם ושל חברי הקבוצה- תתנדבו, תמיד תעזרו לקבוצה, תחשבו לא רק על עצמכם, תנסו להתחבר ואל תעלו על חשבון אחרים. אני לדוגמא מאוד התחברתי עם החברים בקבוצה ותמיד השתדלתי לדאוג לכולם (מסליחה אם פגעתי במישהו במהלך מקצה לא בכוונה, ועד לזה שיקבל את האוכל שלו). מלבד זאת, דוגמא להתנהלות של מישהו אחר בקבוצה, היא של אלו שהלכו להביא את האוכל. מאוד הערכנו אותם על כך. בקיצור תתנדבו לעזור, תסחבו את הציוד הקבוצתי שצריך, תהיו בטוב עם הצוות.
איך תתקבלו ליחידות המובחרות של צה"ל?
גילית שהמאמר עזר לך? למדת דברים חדשים שלא ידעת? אז זה הרגע לעשות את הצעד הראשון הפרקטי אל עבר המסקנה המתבקשת והוא להצטרף אלינו - למסלול.
אלפי בני נוער עשו את זה לפנייך בזכות תכנית האימונים המעולה שלנו, אשר לה אחוזי הצלחה מסחררים. בוגרי המסלול מככבים כיום בשלל יחידות מיוחדות וקורסים יוקרתיים ואין שום סיבה שלא תהיה אחד מהם. צרו עכשיו קשר להצטרפות לאימונים ספציפיים, סימולציות לגיבושים וצוותים ייעודיים להכנה ממוקדת לגיבוש.
לצפייה נוספת מומלץ להיכנס למדריך השלם לגיבוש סיירת מטכ"ל, שלדג, 669 וחטיבת הקומנדו. זהו הוא המדריך המצולם הכי רחב ומקצועי בארץ.
מפורט מצוין ומלמד המון